ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΔΥΜΕΣ-ΠΕΛΕΝΔΡΙΟΥ
 
Άγρια βλάστηση και πλούσια πανίδα ξεδιπλώνονται μπροστά στον κάθε περιπατητή του Μονοπατιού Μελέτης της Φύσης.  Το μονοπάτι έχει μήκος 4,5 περίπου χιλιόμετρα.  Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 με 1050 μέτρα.

Στα παλιά χρόνια, το μονοπάτι αυτό ήταν ο δρόμος που συνέδεε τις δύο κοινότητες, τις Δύμες και Πελέντρι.  Με το πέρασμα του χρόνου, το μονοπάτι έγινε δύσβατο λόγω πυκνής βλάστησης.  Με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Δυμών και του Κυνηγετικού Συλλόγου ‘ΠΑΝΘΗΡΑΣ’ Πελενδρίου αποφασίστηκε η διάνοιξη αυτού του. μοναδικής φυσικής ομορφιάς, μονοπατιού.  Ευχαριστίες εκφράζονται στο Κοινοτικό Συμβούλιο Πελενδρίου για τη βοήθεια του. 

Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί κατά 80% από την Ευρωπαική Ένωση στα πλαίσια του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006 του Τμήματος Δασών.

Περιήγηση στο μονοπάτι
Ο επισκέπτης κατά την περιήγηση του, θα απολαύσει την πλούσια βλάστηση της περιοχής και το πυκνό δάσος Τραχείας Πεύκης.  Μπορεί να ξαποστάσει σε διάφορα σημεία με πανοραμική θέα, αλλά και να φωτογραφίσει εικόνες της εξαίρετης κυπριακής φύσης και ύπαιθρου.

Επίσης, κατά την διάρκεια της διαδρομής, ο περιηγητής θα συναντήσει φυτείες με οπωροφόρα δέντρα, όπως μηλιές, ροδακινιές, φυτείες με ακρόδρυα δέντρα, όπως αμυγδαλιές, καρυδιές, μια βρύση με πόσιμο νερό, αλλά και την τοποθεσία Δέηση, γνωστή και ως Θρονί της Παναγίας.  Αξίζει να αναφερθεί πως σε αυτή την τοποθεσία, στο παρελθόν, κάθε Τρίτη του Πάσχα, οι κάτοικοι των κοινοτήτων Πελεντρίου, Ποταμίτισσας και Δυμών, αφού μετέφεραν ευλαβικά την εικόνα της Παναγίας, προσεύχονταν και στη συνέχεια τελούσαν πανήγυρι.

Στο Μονοπάτι υπάρχουν έντονα τα σημάδια μιας καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 6 Αυγούστου το 2007 και κατπάφερε να ‘ξεγυμνώσει’ ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής, συγκεκριμένα, 4 τ.χλμ. δάσους και άγριας βλάστησης.  Αιτία της πυρκαγιάς ήταν και πάλι η ανθρώπινη αμέλεια.

Το άλλοτε πλούσιο σε χρώματα και αρώματα μονοπάτι σκεπάστηκε με ένα πένθιμο πέπλο, το οποίο υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των δασών της Κύπρου από τον πύρινο εφιάλτη καθώς και την αναγκαιότητα απόκτησης περιβαλλοντικής συνείδησης.

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας του, ο επισκέπτης θα συναντήσει την ακόλουθη χλωρίδα, πανίδα και γεωλογία της περιοχής:

Κανόνες συμπεριφοράς επισκεπτών:

Απαγορεύεται το άναμμα της φωτιάς

Πηγή : Κοινοτικό Συμβούλιο Δυμών